PAGODA
PAGODA består af en totalinstallation, der opføres som en konceptuel introduktion til projektets mange lag, hvor emner som bæredygtighed, respekt og tolerance over for andre kulturer er i centrum. I installationen møder publikum en poetisk trækonstruktion, med inspiration fra Asiens pagoder, som understøtter en stedsspecifik have, der kombinerer planter, vand og et landskab af udskårne billeder.
Billederne i udstillingen udspringer fra Tapias igangværende arkivarbejde, hvor han leder efter kulturelle og historiske referencer i kunsthistorien og i geopolitik. I installationen bringes således en bred vifte af referencer til vores kulturlandskab, som ligger uden for den eurocentriske historiefortælling. Den stedsspecifikke installation undersøger, giver indblik i og inviterer til samtale om en dekolonial idé om kulturproduktion, som skal efterlade et ekko i vores nutidige samfund.
Pagoder er oprindeligt bygninger i Asien, der opbevarer skatte -ligeledes vil udstillingens pagode blive fyldt op af skatte i takt med at publikum aktiverer rummet.
Med udstillingens planter, ønsker kunstneren at synliggøre planetens situation og behovet for at vi begynder at forstå naturen som en aktiv hovedperson i alt, hvad vi gør. Planterne er således endnu en skat i pagoden, og haven skal i hele udstillingsperioden passes og plejes af de besøgende.
Javier Tapia og Rum for Æstetik afvikler sammen udstillingen fra den 28. februar til 30. maj 2025 med et fyldigt formidlingsprogram med flere ugentlige gratis kunstaktiviteter for både børn og voksne, bl.a. kunstklub for børn, en række artist talks, performances, ceremonier, koncerter og madlavningsaftener. De besøgendes deltagelse i de forskellige formidlingsaktiviteter giver publikum mulighed for at bidrage til værkerne gennem social interaktion.
Om kunstneren:
Javier Tapia (f. 1976 i Chile) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2010 og modtog i 2021 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Han har haft soloudstillinger ved bl.a. Viborg Kunsthal, Tranen og Huset for Kunst og Design, og arbejdet med internationale kunstprojekter ved bl.a. på Vincent Price Art Museum, LA og The National Museum of Fine Arts Chile. Tapias tværæstetiske praksis er kendetegnet ved at skabe værker, der lægger op til kritisk dialog og refleksion, med særlig opmærksomhed på koloniseringen og dens fortsatte konsekvenser i vores nutid.
Få opdateringer om vores næste udstilling
Vi behandler de personlige data, du har givet os, i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.